Na Šeptandě ...kdo se kloní před jinými hluboko k zemi riskuje, že mu šlápnou na hlavu...

Navigace Kategorie článků

Jak hubla Otylka Lenošná

Milena Doušková, 19.03.2018, Zajímavos…, Komentáře - 0

Ahojky, jsem Otylka Lenošná. Proč bych to nepřiznala. První cesta aby se člověk zbavil nežádoucích kil je přiznat pravdu alespoň sama sobě, když celému okolí se klidně lže. Co si budeme povídat. Ta kila se někde vzít musela. Chápu, že počátek může klidně být v nějaké nemoci. Třeba u mne to spustila nemoc štítné žlázy. Najednou jsem kynula a kynula, ale vlasy mizely. Než mne doktoři ráčili vyšetřit a nenadávat mi, tak jsem měla skoro metrák a vlasů pár chlupů pěti řadami.

Život se mi bortil mezi prsty. Nikdy jsem nebyla taková ta štíhlá holčina, ale pořádná bacule a vždycky mě to pořádně štvalo. No a metrák při výšce 160 cm? Tak to byla síla a já jsem vlastně nechtěla ani vystrčit nos. Čím víc mne nutili chodit ven a mezi lidi, tím víc jsem se uzavírala do sebe a nesnášela je za to, že mne neumí pochopit. Tak jsem žila takovým prapodivným životem. Nervy si prostě namluvily nejakou nemoc, já jsem přestala jíst úplně, a ejhle, kila šla pořádně dolů. Že to byla do cesta do pekla jsem tušila, ale neuměla jsem si pomoct. Zdraví zase klapalo a já jsem začala normálně jíst a taky kynout. Okolí mne znala jako tlustou a pak normální. Výsledek? Metabolismus naprosto v hajzlu a nervy taky.

Nějak jsem z toho bludného kruhu nemohla ven. Přišly těžké deprese, pobyt v šaškecu, rozvod, problémy s penězi a už jsem jela po tobogánu depresí směrem peklo otylosti, nechuti žít a snít. Musela jsem pořád něco řešit a přitom jsem neměla sílu ani pro sebe, ale pořád jsem se rozdávala až do umrtvení. Nakonec jsem udělala tlustou čáru, prodala byt a odešla na mini vesničku. Deprese pomalu odeznívaly i když jsem si naložila sousto pro armádu chlapů a ne pro jednu depresevní Otylku Lenošnou. Nebýt mých dětí, asi bych se dobrovolně rozhodla jít pod kytky předčasně jako spousta mých kamarádů ze šaškecu. No zvládla jsem to a jsem na sebe patřičně hrdá. Ano jsem pyšná, že jsem se vyhraba z těch průserů, zahnala akutní deprese a začala žít pro sebe a po svém. Ovšem, než jsem se vzpamatovala, stálo mne to další kilča. Má postava je kulička na nožkách. Zakopnout na kopci, tak se budu kutálet a kutálet a doufat, že se nezastavím o zeď, ale o něco měkkého.

Že teď píšu znamená, že jsem na to přišla a že jsem dostala ten správný kopanec abych se vzpamatovala dříve, než mne zabije moje vlastní tlusté tělo. Vlastně tři kopance:-(

Ten první byla poslední kontrola u mého endokrinologa. Poslední aktuální váha je – byla 143 kg. To je síla. Přesto jsem to tak nějak přežvýkala, ale druhý den jsem byla u své alergoložky a ona mi položila prostou otázku:

„Paní Otylko, chcete se dožít vnoučat?“

Nemusela říkat víc. Ano, ještě nějaký rok tady chci být a užít si všeho, co jsem dříve nedělala buď proto že jsem nemohla, nebo nechtěla. Doma jsem si sedla na zahradu a hlavou se mi honily myšlenky, ale pořád tak nějak v klidu bez stresu a depresí. Tak si jen klidně sedím a vnímám krásu venkova a v tom mi padl zrak do okna, kde se zrcadlil můj obraz. Páni, to byla jako bych dostala pořádně přes držku. Abyste to chápali. Já jsem se důsledně vyhýbala zrcadlům, protože vidět se, to jsem fakt nemusela. Teď jsem se uviděla. Na židli seděla hrouda sádla a na vrcholku malá hlavička. Po letech mi vyhrkly slzy, ale byla to ta poslední příslovečná kapka do moře sraček.

Ten den byl pro mne zlomový. Říkala jsem si holka, co všechno jsi musela zvládnout a teď musíš porazit ještě Otylku Lenošnou abys ten svět mohla ještě chvíli obdivovat. Jsem tvrdá holka a tohle píšu pro ostatní holky a kluky co jsou na tom stejně a potřebují taky jen ten poslední kopanec a pak se pohnout dál. Proč by měli věřit právě téhle knížce? Moje fotky neexistují a já se vám nikdy neukázala taková jaká jsem. Podle mne to však stejně není důkaz, protože Photoshop ovládám a není problém se udělat tlustou nebo štíhlou a oblbnout vás tak, jak to dělají lékárenské firmy se svými tabletkami na hubnutí. Jsou k ničemu a diety taky. Každý tlouštík si musí najít tu svoji cestu a ten svůj důvod PROČ!

Ještě v jednom je tahle knížečka jiná a věřím tomu, že to bude ten důvod proč si ji pořídit. Každý den do ní zapisuji to, co jsem ten den snědla. Množství tam nenajdete, protože jím zásadně z malého talíře. Abyste to lépe pochopili, jím tolik jako asi 8-10-leté dítě. Chápu, není to moc, ale vy si musíte zvyknout a on se vám ten žaludek stáhne sám. Jinak je to na bandáž a to bych nedělala. Nikdo vám totiž neřekne jak moc je nebezpečná a co všechno budete muset podstoupit před a po tom. Takže moje rada je, vykašlat se na bandáž a vydržet než se vám žaludek trochu zmenší sám. Já už mám tuhle fázi za sebou. Nebylo to jednoduché, ale o nic horší než když jsem přestala kouřit. Absťák jako absťák:-))

Před bandáží musíte jíst tekutou stravu a zeleninu a zhubnout asi o deset kilo. Když to zvládnete, jdete na zaškrcení a žaludek vám prostě utáhnou a vy hubnete tím, že jíte míň, ale jestli si myslíte, že budete moci jíst všechno, tak to jste na omylu. Budete pořád na dietě. Pokud ne, zase si ho roztáhnete a budete tloustnout. Tak k čemu postupovat riziko operace a narkózy? Jen proto abyste neměli pocit hladu, ale ten se dá ovládnout. Je to jen na vás.

To nejhorší na konec. Proč jsem Lenošná? Nesnáším sport a mám ho nejraději z pohodlné postele. Ano, přiznávám se k tomu, že ze sportu mám osypky a moje alergie se rozjede na plno jen abych nemusela do mučírny zvané posilovna. Jenže ono to bez nějakého pohybu nejde a já věřím tomu, že si každý najde tu svoji parketu, co ho bude bavit, těšit a nevyvolá v něm nechuť, protože pak to může zabalit.

I já mám ten svůj pohyb i když jsem Otylka Lenošná. Mám ráda tanec a klidně se budu vrtět doma u sebe v pokoji jen pro potěšení. Mám ráda práci na zahradě a to každou. Ráda fotím a cestou za krásnou fotografií nachodím víc jak na páse v posilovně. Mám ráda les a jeho klid, tak si k němu zajedu, protože jsem lenošná, ale pak tam chodím třeba dvě hodiny. Tak já se našla a teď je to na vás, který pohyb vás bude opravdu bavit tak, abyste u něj vydrželi.

Vaše Otylka lenošná
*****************************************************
Tahle potraviny jsou pro tlouštíky to pravé požehnání a vy se je dopřávejte beze strachu z tloustnutí. Je více vhodných potravin, ale tyhle jsou prostě TOP.

50 nej potravin co přirozeně spalují tuk:

1. Jablka – Obsahují hodně pektinu, který vyvolává pocit sytosti.

2. Banány – Jsou rychlým zdrojem energie, stimulují vylučování vody z těla. Pozor na plody, které nejsou dostatečně zralé, obsahují rezistentní škrob, který je nestravitelný.

3. Hrušky – Vláknina, kterou obsahují, se váže na cholesterol a tím snižuje jeho množství a váže na sebe tukové buňky.

4. Bobulovité plody – Obsahují velké množství látek, které silně bobtnají v žaludku a zajišťují tak pocit nasycenosti.

5. Citrusové plody – Patří mezi nejúčinnější spalovače tuků a jsou bohaté na vitamín C.

6. Papaya – Má nízký obsah kalorií a současně obsahuje velké množství vlákniny.

7. Petržel – Okysličuje krev a detoxikuje tělo. Petržel je fantastický zdroj kyseliny listové, která je důležitou živinou při prevenci rakoviny.

8. Čekanka – Má velmi málo kalorií, obsahuje hořkou látku Intybin, která podstatně zrychluje trávení.

9. Zelí – Jeho konzistence v syrovém stavu vyžaduje dostatečné žvýkání, které podporuje spalování. Neobsahuje také skoro žádné kalorie.

10. Mrkev – Obsahuje velké množství vlákniny. Nejlepší je syrovou mrkev nakrájet na proužky a jíst jí k svačině.

11. Brokolice – Jeden z nejprospěšnějších druhů zeleniny – obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, které jsou nezbytné pro pro rozklad tukové tkáně.

12. Pór – Nejenže obsahuje velké množství vlákniny, ale obsahuje také vápník, který pomáhá při trávení.

13. Chřest – Je téměř bez kalorií (pouze 16 kalorií na 100 gramů), ale je bohatý na kyselinu listovou a rostlinná vlákna. Odvádí přebytečnou vodu z těla.

14. Rajská jablíčka – Jsou bohatá na draslík, který optimalizuje krevní tlak.

15. Řasy – Jsou skutečné vlákninovou bombou, navíc obsahují jód, který zlepšuje metabolismus.

16. Zelené bylinky – Poskytují tělu ve vodě rozpustný vitamin B, který podporuje metabolismu.

17. Hrách – I když je poměrně obtížně stravitelný, má velmi málo kalorií.

18. Fazole – Obsahují velké množství vlákniny a ve vodě rozpustných vitaminů, které zlepšují metabolismus.

19. Čočka – Obsahují škrob, který není stravitelný, stejně jako hrách má však málo kalorií.

20. Mléko – Obsahuje aminokyseliny, které podporují pocit sytosti.

21. Jogurt – Funguje jako probiotikum, zlepšuje funkci střev a pomáhá hubnout.

22. Plísňový sýr – Je bohatý na bílkoviny, nemusíme ho proto sníst mnoho.

23. Zrající sýr – Netučný sýr a skutečná proteinová bomba. Obsahuje vitamin B12, který aktivuje látkovou výměnu.

24. Mozzarella – Je bohatá na bílkoviny, v zažívacím traktu proto funguje jako dokonalý spalovač tuků.

25. Treska – Obsahuje jen malé množství tuku, zato velké množství jódu a proteinů, které aktivují trávení.

26. Okoun říční – Jeho maso je plné aminokyselin, z nichž si tělo vyrábí látky dopamin a noradrenalin, které podporují spalování.

27. Losos mořský – Je snadno stravitelný a bohatý na životně důležité bílkoviny, které při hubnutí zabraňují úbytku svalové hmoty.

28. Pstruh – Poskytuje mnoho životně důležitých látek, maso má však velmi nízký obsah tuku.

29. Celer – Bulvový celer je ideální pro všechny, kteří se snaží snížit hmotnost. Obsahuje totiž úplně minimální množství kalorií, ale poměrně dost vitaminů a minerálů.

30. Květák – Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín K a provitamín A. Najdeme zde také některé minerální látky, například draslík, vápník, hořčík a další. Podporuje krvetvorbu.

31. Kuřecí maso – Bohaté na vysoce kvalitní bílkoviny, jejich konzumací zabraňujeme jo-jo efektu.

32. Krůtí prsa – Jsou bohaté na vysoce kvalitní bílkoviny, jejich konzumací zabraňujeme jo-jo efektu.

33. Telecí maso – Má obzvláště nízký obsah tuku.

34. Hovězí játra – Obsahují velké množství vitaminů, které umožňují optimální spalování živin.

35. Šunka libová dušená – Obsahuje nízký obsah tuků a proteiny, které zrychlují metabolismus.

36. Žitný chléb – Obsahuje rezistentní škrob, díky kterému vám hladina cukru v krvi stoupá mnohem pomaleji, než po konzumaci bílého pečiva.

37. Celozrnný chléb – Vláknina, kterou ve velkém množství obsahuje, váže tuky, které se pak nemohou ukládat v těle.

38. Neloupaná rýže – Srovnává výkyvy hladiny krevního cukru v krvi. Obsahuje velké množství vlákniny.

39. Chilli – Zrychluje výdej energie a spalování kalorií.

40. Skořice – Zajišťuje, že potřebujeme méně inzulinu, a tak máme menší hlad. Snižuje hladinu tuku v krvi.

41. Minerální voda – Obsahuje vápník, který zajistí, že tělo využije více tuku a zbytek spálí.

42. Káva – Zvyšuje výdej energie a zlepšuje spalování tuků.

43. Zelený čaj . Obsahuje hořké látky, které pomáhají zhubnout a váhu si udržet.

44. Tofu – Je bohaté na bílkoviny a látku, která je podobná jako hormony, které pomáhají při hubnutí hlavně ženám v přechodu.

45. Vejce – Obsahují lecitin, který snižuje hladinu cholesterolu a dále aminokyseliny, které jsou prospěšné při hubnutí.

46. Zázvor – Zázvor je zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa. Je účinným pomocníkem při snižování hmotnosti.

47. Paprika – Díky malému obsahu kalorií se dá využít při redukčních dietách. Má silné antioxidační účinky, které organismus chrání před rozvojem zhoubných nádorů.

48. Cibule – Cibule podporuje činnost žaludku, střev, jater i žlučníku. Zvyšuje vylučování trávicích šťáv v žaludku a střevech. Snižuje hladinu cukru v krvi.

49. Česnek – Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky. Prospívá srdci, dále při onemocnění cukrovkou, střevních a žaludečních potížích.

50. Dýně – TO NEJLEPŠÍ NA KONEC – Dýně je nejdůležitější zbraní proti tukům. Má lipolytický enzym který pomáhá štěpit tuky a odbourávat je z organismu. Zároveň má dýně nízkou nutriční hodnotu, což ji předurčuje pro redukční diety.
************************************************
Stejně jako existují věci, které metabolismus podpoří, jsou i takové, které ho naopak přibrzdí.

Nepravidelný stravovací režim – Jídlo ve stejnou dobu každý den trénuje tělo, aby spalovalo více kalorií mezi jídly.

Pesticidy v potravinách – Výsledky kanadské studie ukázaly, že pesticidy mohou zasahovat do našeho tělesného procesu spalování kalorií a znesnadňovat tak hubnutí.

Vynechávání spánku – Nedostatek spánku způsobí, že následující den nebudete mít dost energie nejen na běžné fungování, ale hlavně na cvičení, takže spálíte méně kalorií.

Nedostatek jídla – Pokud rapidně snížíte příjem kalorií, vaše tělo se přepne do hladovějícího režimu, aby si ochránilo zásoby energie na horší časy. Mnoho dietářů také vynechává snídani, ale během spánku metabolismus zpomaluje a k jeho nastartování dochází právě při prvním jídle.

Dlouhodobé sezení – Všichni víme, že sedavý režim nám neprospívá a dlouhodobé sezení je pro člověka nepřirozené. Podle odborníků dokonce už jen dvacet minut sezení v kuse dokáže znatelně zpomalit metabolismus.

Nedostatek vápníku – Vápník hraje důležitou roli v regulaci metabolismu tuků, tedy určuje, zda kalorie spálíte, nebo je uložíte v podobě tuků. Strava bohatá na vápník nedovolí tukovým buňkám vytvořit přemíru tukových zásob, ale naopak spalování tuků podpoří.

Nedostatek bílkovin – Nedostatek bílkovin vede ke snižovaní svalové hmoty, která na rozdíl od tukových tkaní spotřebovává více energie. Půl kila svalů za den spálí okolo 40 kalorií, kdežto stejné množství tuků jen dvě. Čím více máte svalů, tím více kalorií spalujete každou minutu během dne nezávisle na tom, zda právě sportujete nebo koukáte na televizi. Přidejte ke každému jídlu i porci bílkovin – vajíčko, tvaroh, maso, luštěniny, oříšky, mořské řasy a urychlíte metabolismus až o 35 procent.

Dehydratace – Všechny tělesné buněčné procesy včetně metabolismu závisí na dostatečném příjmu tekutin. Při dehydrataci člověk spálí až o 2 procenta méně kalorií než normálně.

Málo pikantního jídla – Kořeněná jídla nejsou pro každého, ale vždy bychom měli do našeho jídelníčku něco trochu pikantního. Pikantní potraviny napomáhají ke zrychlení metabolismu, jelikož podporují správnou funkci trávicího traktu. Pikantní jídla, která obsahují například červené chilli papričky, jsou také skvělým regulátorem chutí a přejídání.

******************************************************

Klíčem ke zdravému stravování, díky kterému naše tělo získá dostatek živin, ale zároveň nepřibere, je kombinace vyváženosti, rozmanitosti a střídmosti.

1. Jezte rozmanitou stravu
Strava by neměla být jednotvárná. Měla byste jíst širší škálu jídel, ale hlavně pokrmy bohaté na živiny, bílkoviny, proteiny. V jídelníčku by nemělo chybět maso, ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, mléčné výrobky, ryby.

2. Základ k úspěchu: Ovoce a zelenina
Průzkumy ukazují, že lidé jedí ovoce a zeleniny stále velmi málo – a u nás to bohužel platí také. Přitom byste měla sníst několik porcí denně!

3. Jezte menší porce
Osvědčený trik je vzít si menší talíř, abychom opticky ošálili smysly a porce se zdály větší.

4. Jezte pravidelně
Pokud jídla vynecháváte a myslíte si, jak zhubnete, mýlíte se. Jakmile se pak najíte, vyhladovělé tělo začne ukládat rezervy do tukových zásob. Nejlepší jsou čtyři porce denně. Až si zvyknete, tak je dobré přejít na tři porce denně.

5. Nemějte výčitky svědomí
Pokud někdy zhřešíte a dáte si oblíbenou dobrotu, třeba dort, není řešením vyčítat si to, naopak. Udělala jste si radost a příští jídlo bude prostě méně kalorické – dáte si zeleninu a celozrnný chléb a bude to. Pokud byste raději několik jídel vynechala a pořádně se najedla až potom, tělo by se vám příliš neodvděčilo.

6. Omezte slazené nápoje a určité potraviny
Slazené limonády jsou fakt zbytečné a tím mám na mysli i umělé sladidlo. Vykašlete se na levné uzeniny, konzervy všeho druhu, cukr a na bílou mouku. Zdá se vám to moc obětí? Tak to je zase na vás. Co raději buchtu, nebo rok života na víc? Já si zvolila život. Všechny potraviny se dají nahradit tak, aby vaše mlsné jazyky dostaly i pochoutky a navíc, jdou dny kdy můžete hřešit a zbaštit všechno na co máte chuť. Pozor na přejedení aby vám nebylo zle, protože váš žaludek už není tak velký jako u krávy. Nakonec to uvidíme v mém jídelníčku. Dám si bene, ale množství dodržuji jako u jiných dní.

7. Přestaňte si myslet že držíte dietu
Nebudete držet dietu, ale vyberete si svůj životní styl. To je obrovský rozdíl. Jakmile si budete říkat zase jsem na dietě, neuspějete. Pokud budete myslet na to, že takhle je to správné, budete slavit úspěch.

8. Pití
Miluji kávu a tak ji klidně piji dál, jen jsem si zvykla nesladit a dnes už mi sladká připadá hnusná. Nejvíce mne štvalo, jak nám nutí pitný režim. Já opravdu do sebe nedostanu víc jak litr, ale netrápí mne to, protože co nejde do hrdla, to tam nedávám. Víc než litr vypiji jen v parném létě, ale to je naprosto normální.

9. VÁŠ VOLNÝ DEN
Zařaďte si jednou za deset dní den volna a klidně si dejte na co máte chuť a hlavně se mějte rádi i nad tím řízkem kterému jste neodolali.

10. Vážení
Vykašlete se na vážení a měření skoro každý den, protože budete naštvaní sami na sebe a budete chtít všechno rychle, nejlépe hned.
******************************************************

Top 3 potraviny vhodné pro zdravá střeva

Odborníci na stravu jsou většinou ti nejzdravější lidé, které známe. Koneckonců věnovali svůj život a roky studia tomu, aby se dozvěděli vše o zdravém stravování. Není tedy divu, že jejich jídelníček je plný protizánětlivých a výživných přísad. Někteří z nich vám nyní poradí, jak jídlem pečovat o jeden z nejdůležitějších orgánů v těle – svá střeva.

Kyselé zelí
Na prvním místě je zelí a další fermentované potraviny. Fermentované potraviny, jako je zelí, jablečný ocet a kultivované mléčné výrobky jako například kefír obsahují prospěšné bakterie, které pomáhají vytvářet zdravé prostředí ve střevech. Vysoké množství těchto bakterií může pomoci nejen při podpoře snadného trávení, ale také celkovému zdraví.

Vývar z kostí
Kostní vývar a kolagen mají léčebné vlastnosti, které pomáhají ke zdraví střev. Kostní vývar je bohatý na minerály, kolagen, želatinu, glycin, prolin, glutamin a další látky, které jsou důležité pro udržení zdravých střev. Třicet procent proteinů v našem těle je vyrobeno z kolagenu včetně tkáně zažívacího traktu. Nízká hladina této látky bývá často spojována se zánětlivým onemocněním střev. Právě kostní bujón nebo kolagenové doplňky vám pomohou k udržení zdravých střev a také k lepší absorpci živin.“

Potraviny bohaté na vlákninu
Potraviny bohaté na vlákninu jsou plné prebiotik, které jsou podle výživových odborníků stejně důležitá jako probiotika. V ideálním případě byste měli rovnovážně přijímat rozpustnou vlákninu (kterou najdete například v potravinách jako je oves, ječmen, některé druhy ovoce, zelenina, ořechy a fazole), která přitahuje kapalinu a vytváří gelovitou látku a nerozpustnou vlákninu, která pomáhá potravinám pohybovat se trávicím traktem.
***********************************************************

Co je opravdu nevhodné a já sama si tyhle potraviny prostě zakázala a místo nich zařadila jejich náhrady:

bílá mouka – celozrnná – nejlépe lněná
bílé cukr – hnědý cukr – nejlépe med
bílá rýže – nejlépe neloupaná rýže

**************************************************
Otylčiny recepty:

Základ je u mne SEMÍNKOVÝ CHLÉB

Bílkový chléb

4 vajíčka
90 gramů sezamových semínek
90 gramů slunečnicových semínek
90 gramů vlašských ořechů
90 gramů dýňových semínek
90 gramů lanových semínek
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
100 ml vody
špetka soli

Nejprve vyšlehejte vaječné bílky se solí. Potom do toho přidejte prášek do pečiva s vodou a znovu vše dobře promíchejte. Do směsi přidejte všechna semínka, které by měla být předtím rozemleta nebo rozdrcena na prášek. Zamíchejte, přelijte do formy na pečení a vložte do trouby. Pečeme přibližně 50 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Lněné bulky

6 lžic drceného lněného semínka
1 lžíce sezamových semínek – nemusí být
sůl a kmín
3/4 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
3 lžíce vody

V misce smícháme všechny ingredience. Těsto přendáme do zapékací nádoby a necháme chvíli odstát. Pečeme 20 minut na 180°C. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce, aby se bulky ve formě nezapařily.

Lněný chléb

2 hrnky drcených lněných semínek
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžička soli
5 bílků
2 celá vejce
5 lžic oleje
1 lžička medu
1/2 hrnku vody

Nejprve jsem si semínka podrtila ve hmoždíři. Přesypala jsem je do misky a promíchala s práškem do pečiva a solí. V jiné misce jsem smíchala bílky i celá vejce, olivový olej, med a vodu. Tuto tekutou směs jsem pomalu přelila k semínkům a důkladně promíchala. Pečeme asi 30 minut na 180 stupňů.

Kuřecí salát

250 g kuřecích prs vařených
150 g okurek zelených
2 PL jogurtu
3 vejce vařená
100 g okurek zavařených
sůl

Vše nakrájet a smíchat.

Kdo nechce péct chleba doma, tak už lze všechny druhy koupit.
POLÉVKY

Dýňová polévka – dýně, šlehačka, brambory, sůl, čerstvý pepř
Dýňová polévka – dýně, šlehačka, chilli a sůl
Dýňová polévka – dýně, šlehačka, mrkev, sůl, bazalka
Dýňová polévka – dýně, šlehačka, brokolice, česnek a sůl

Dýni vydlabejte, nakrájejte na kostičky a zalejte vodou asi centimetr nad zeleninu. Přidejte ostatní kromě šlehačky a vařte do měkka. Nakonec vše rozmixujte do hladka. Potom přilejte šlehačku. ještě chvilku mixujte a je hotovo. (Celá šlehačka na 2 l polévky). Polévka bude hodně hustá aby vás zasytila a přitom chutná naprosto skvěle.

Stejný postup můžete aplikovat na všechny zeleninové polévky a je jen na vás které bylinky použijete a jestli budete chtít přidávat šlehačku. Já to mám ráda se šlehačkou:-)). Stejným způsobem ji vařím z těchto zelenin.

dýně, brokolice, květák, špenát, zelí, rajčata, mrkev, mix z kořenové zeleniny, kapusta

Palačinky

3 větší vejce
15 g kokosové mouky
120 ml mléka (lze použít např. mandlové, kravské) – recepty na rostlinná mléka najdete v článku Domácí rostlinná mléka
špetka soli
Všechny ingredience kromě tuku na smažení společně vyšleháme. Necháme cca 15 minut odstát, aby kokosová mouka nasákla tekutiny. Na rozpálené pánvi potřené ghí/kokosovým olejem připravujeme menší palačinky (větší by se mohly trhat), smažíme vždy 1-2 minuty z jedné strany a poté opatrně otočíme.

Paleo kaše

3 lžíce kokosové mouky
1 lžička drceného lněného semínka
3/4 hrnku vody
1 větší vejce
2 lžičky másla nebo ghí
1 lžíce kokosového mléka
trochu sladidla na oslazení – např. medu, kokosového cukru nebo Stévie

V hrnci smícháme kokosovou mouku, drcené lněné semínko a vodu. Pomalu přivedeme k varu, poté teplotu ztlumíme a mícháme, dokud směs nezačne houstnout. Odebereme z plotny a postupně vmícháme rozšlehané vejce. Opět vrátíme na plotnu a při střední teplotě mícháme dokud kaše nezhoustne a vejce není dostatečně tepelně upravené. Poté ještě zhruba půl minuty mícháme mimo plotnu. Na závěr přidáme máslo, kokosové mléko a osladíme. Pokud by kaše byla příliš hustá, lze přidat více vody nebo kokosového mléka, v opačném případě ji můžeme zahustit ještě trochou kokosové mouky. Kaši ozdobíme dle vlastní chuti a fantazie.

Pizza

4 vejce
2 lžíce vody
1/4 hrnku kokosové mouky
1/3 hrnku nastrouhaného parmezánu
trocha sušeného česneku, cibule a soli dle chuti
obloha: např. rajčatový protlak, kvalitní šunka, zelenina, mozzarella, italské koření

Troubu předehřejeme na 200°C a formu na pizzu si vyložíme pečícím papírem. Všechny ingredience na korpus společně vyšleháme a nalijeme do formy. Pečeme 10-15 minut, dokud okraje korpusu pizzy nezačnou hnědnout. Korpus vyjmeme z trouby, potřeme rajčatovým protlakem, ozdobíme přísadami dle chuti a posypeme italským kořením. Pečeme ještě cca 8 minut, poté necháme pizzu pár minut vychladnout a můžeme ji rozkrájet a podávat.

Jablečná buchta z kokosové mouky

1hrnek kokosová mouka
1hrnek kokosový olej možné použít i olivový
7lžic med
5ks vejce
2lžičky jedlá soda
2lžičky vanilkový cukr
3 – 4ks větší jablka
skořice

Mouku, olej, med, vejce, jedlou sodu a vanilkový cukr smícháme dohromady v jedné misce. Vznikne nám těsto, které potom nandáme na plech vyložený pečícím papírem. Nelekejme se, pokud nám těsto dělá hrudky, na plechu jej případně rozválíme nebo rozmačkáme prsty. Na těsto nastrouháme jablka zbavená slupky a jemně posypeme skořicí.
Dáme péct na 160 stupňů do trouby asi na 30 minut, dokud není těsto po okrajích hnědé.

Malinové muffiny z kokosové mouky (hrníčkový recept)

1hrnek kokosová mouka
0,5hrnku kokosový olejrozpuštěný
0,5hrnku kokosové nebo mandlové mlékolze nahradit i kravským (ale pozor na laktózu)
4ks vejce
0,5hrnku mednebo osladíme javorovým či jiným sirupem
1hrnek maliny
1 lžička jedlá soda
1špetka sůl

V jedné misce vyšleháme vejce, kokosový olej, mléko a med. Může se stát, že bude kokosový olej dělat hrudky a nepodaří se směs vyšlehat dohladka. Pomůžeme si šleháním ve vodní lázni (na plamen postavíme hrnec s malým množstvím vody a vložíme do něj misku). Jakmile máme krásně vyšlehanou tekutou část, přidáme kokosovou mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Společně s tekutou částí uhněteme a jako poslední přidáme maliny. Hmotu rychle nandáme do připravených formiček. Nelekejme se, když bude směs rychle tuhnout, je to způsobené použitím medu a kokosového tuku. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud nejsou muffiny na povrchu zlatavé a uvnitř pevné. Než budeme muffiny vyklápět z formiček, necháme je pořádně vychladnout.

Sušenky z kokosové mouky

60g kokosová mouka
60g med
60g máslo
30g strouhaný kokos
Pokyny
Nejprve si zapneme troubu a nastavíme na 180 stupňů.
Všechny suroviny dáme do misky a spojíme lžící nebo vidličkou do lepkavé hmoty.
Navlhčíme si ruce a z těsta začneme vyvalovat menší kuličky, které potom na plechu na pečícím papíru rozmačkáme do placičky.
Plný plech potom vložíme do trouby a pečeme do lehkého zhnědnutí asi 9 – 10 minut. Poté vypneme troubu, vyndáme plech a sušenky necháme na horkém plechu ještě dojít. Nesundaváme horké, protože by se rozpadly.

Jemné lívance z kokosové mouky

40g kokosové mouky
2 vajíčka
1/2 banánu (50g)
150 ml mléka (kravské, kokosové, mandlové)
1/2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL vanilkového extraktu
stévie (libovolné sladidlo)
troška kokosového oleje na potřená pánve

Banán rozmačkáme vidličkou a smícháme ho s vajíčky a vanilkovým extraktem. Přidáme kokosovou mouku, prášek do pečiva a na závěr přiléváme mléko. Mělo by nám vzniknout hustší těsto. Na pánvi si rozehřejeme kokosový olej a z těsta tvarujeme lívance, které opékáme asi 2 minuty z každé strany. Lívance podáváme například se zbylým banánem, tvarohem, arašídovým máslem… Zkrátka s čímkoli, co máš rád.

Jak vařím já –
hlavně co nejjednodušeji a většinou alespoň na dva dny.

Všechny recepty jsou notoricky známé. Myslím že není třeba popisovat jak se griluje, dusí a peče maso nebo zelenina. Pokud narazíte na receot kde byste použili mouky, tak je vždy vhodná alternativa – pohanková mouka, rýžová mouka, lněná mouka a podobně. Stejně je to u sladkého. Použijte alternativu mouky a místo refinovaného cukru, hnědý nebo med. Jinak všechny recepty najdete volně na netu. Pokud si s něčím nebude vědět rady, napište mi a já obratem odpovím, nebo pošlu recept jak to dělám já.

Hodně jinak dělám třeba segedínský guláš

Kysané zelí vymačkám ze štávy a dám pražit na trošce sádla. Zelí ještě pustí štávu a já ho bez podlití pražím do měkka. Zelí se ztenčí a začne mít hnědou barvu. To je ta pravá chvíle kdy přidám osmaženou cibulku kterou jsem restovala na trošce sádla a zasypala červenou mletou paprikou. Pořádně promíchat asi na dvě minutky. Nakonec přidáme jakékoliv vařené maso. Já to mám ráda s hovězím žebrem. Není tam nic po čem byste ztloustli a navíc je to chutnější než běžný segedin.

Jinak dělám třeba i bramborový guláš

Na másle opeču kousky kuřecího maso které je nakrájené hodně na drobno, zasypu červenou paprikou. Potom jemně podlejeme a nakonec přidáme na kostky nakrájené brambory. Vody je tam jen tak, aby se brambory dělaly spíš v páře. Počkáme až se brambory začnou mírně rozvařovat, tehdy osolíme a okořeníme podle chuti. Mouku nepotřebujeme, protože dostatečné množství brambor zahustí galáš i tak.

VEJCE JSOU SUPERPOTRAVINA

Zjistíte, že mojí oblíbenou potravinou jsou hlavně vejce. Je to tak, protože nám usnadňují hubnutí, udržení váhy a dodají vše potřebné.

Zřejmě o tom neslyšíte často, ale vajíčka si skutečně zaslouží, aby se nazývaly „super potravinou“. Dietologové uvádějí, že patří mezi nejvýživnější potraviny na světě. Jsou bohaté na živiny jako například bílkoviny, aminokyseliny, železo či antioxidanty. Hodí se pro sportovce i lidi, kteří se snaží nabrat svalovou hmotu. Vajíčka je nejlepší jíst celé, neoddělujte proto žloutky od bílků. Zatímco bílky jsou bohaté především na proteiny, žloutky obsahují látku cholin, který je prospěšný při trávení tuků. Proto, pokud se snažíte zhubnout nebo si udržet zdravou váhu, vajíčka jsou tou potravinou, která by na vašem talíři určitě neměla chybět.

1. Dodají tělu všechny potřebné aminokyseliny

Aminokyseliny dělíme na esenciální a neesenciální. Neesenciální si tělo dokáže vyrobit samo, esenciální však ne, a proto mu je musíme dodat ve stravě. Vajíčka obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

2. Regulují cholesterol

Vysoký cholesterol může způsobit mnohé zdravotní problémy. Dělíme ho na takzvaný dobrý a špatný. Vajíčka mají sice vysoký obsah cholesterolu, ale toho dobrého, proto se jejich konzumace ani ve zvýšeném objemu nemusíte obávat.

3. Posilují imunitu, štítnou žlázu a srdce

Pro posílení imunity, aby zvládala boj s nemocemi, viry či infekcemi, jezte denně 2 vajíčka. Obsahují totiž až 60% doporučené denní dávky selenu. Selen je velmi důležitý nejen pro imunitu, ale i pro regulaci hormonů štítné žlázy. Děti by také měly jíst vajíčka. Nedostatek selenu u nich může vést k rozvoji Keshanovej choroby (oslabení srdce). Platí to i pro dospělé.

4. Chrání cévy

LDL, respektive špatný cholesterol (nízké hustoty) se zvykne lepit na stěny cév, což pak vede k arterioskleróze. Na druhé straně, HDL cholesterol (vysoké hustoty) z cév nánosy LDL cholesterolu odstraňuje. Vědci potvrdili, že čím je molekula cholesterolu větší, tím je lepší. Lidé s vysokou hladinou LDL cholesterolu riskují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. No, a právě vajíčka obsahují sice mnoho, ale dobrého HDL cholesterolu, čímž chrání vaše cévy.

5. Stimulují mozek

Cholin obsažený ve vajíčkách je součástí membrán nervových buněk. Je také nezbytný při syntéze dalších látek důležitých pro váš mozek. Přes 90% obyvatelstva má dnes ve stravě nedostatek živin, které jsou potřebné pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů. Studie ukázaly, že nedostatek cholinu způsobuje neurologická onemocnění a zhoršuje kognitivní schopnosti.

6. Zlepšují kvalitu zubů a kostí

Vajíčka patří spolu se slunečním zářením mezi jeden z nejvydatnějších zdrojů vitamínu D, který je potřebný pro dobrou kondici svalů a kostí. Vitamin D zlepšuje absorpci a využití vápníku z jídla. Je také důležitý pro srdce, střeva a celkový metabolismus.

7. Zkvalitňují pokožku a vlasy

Nemůžete očekávat, že budete mít kvalitní vlasy a pokožku bez látek nacházejících se ve vajíčkách. Jde hlavně o vitamíny B2, B5 a B12.

8. Zlepšují zrak

Vaječné žloutky obsahují lutein a zeaxantin. Tyto látky snižují riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a katarakty, které jsou dvěma hlavními příčinami špatného vidění a slepoty ve vyšším věku. Podle studie publikované v Americkém žurnálu klinické výživy, pravidelná konzumace vaječných žloutků zvyšuje hladinu zeaxanthinu v těle o 114 až 142%. Hladiny luteinu vzrostou o 28 až 50%.

9. Podporují hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout, pak nehleďte jinam než na vajíčka. Dokáží vám pomoci spálit tuk a shodit kilogramy navíc. Osm týdnů trvající studie zjistila, že lidé konzumující vajíčka zhubli o 65% více než ti, kteří je nekonzumovali. Jelikož mají přímo ideální nutriční hodnoty, tak zajistí, že vám během hubnutí či diety nebudou chybět žádné důležité živiny. Vejce můžete jíst naměkko i natvrdo.

10. Dodávají pocit zasycení

Vajíčka jsou bohaté na bílkoviny. Někteří experti je dokonce používají jako míru pro měření množství bílkovin, Studie potvrdily, že potraviny bohaté na bílkoviny ovlivňují chuť k jídlu. Na seznamu potravin, které vás zasytí, jsou vajíčka někde na jeho vrcholu.

11. Snižují stres a úzkost

Psali jsme již výše o esenciálních aminokyselinách. Ony totiž také výrazně ovlivňují vaše duševní zdraví. Studie z roku 2004 provedená Národní akademií věd v USA ukázala, že stres a úzkost víte zredukovat úpravou hladiny serotoninu v těle. No, a právě aminokyselina L-tryptofan je stavebním prvkem, ze kterého tělo vytváří uvedený „hormon štěstí“.

12. Zvyšují energii a potlačují únavu

Vitamin B2 a další vitaminy skupiny B jsou dobré pro tvorbu energie, protože se podílejí na přeměně potravy na palivo pro buňky. Pouze jedno vajíčko obsahuje až 15% denní doporučené dávky vitamínu B2. Vajíčka nejen dodávají vašemu tělu energii, ale ho i tónují (zeštíhlují, zlepšují poměr mezi svalovou hmotou a tělesným tukem).
***********************************************************
JÍDLO NEBERTE JAKO DIETU, ALE JAKO SVŮJ ZPŮSOB ŽIVOTA, PROTOŽE TOHLE JE DOŽIVOTNÍ. JEZTE JEDNODUŠE, DOPŘEJTE SI SVÉ DNY KDY SI DÁTE NA CO JE CHUŤ, ALE PAMATUJTE SI, ŽE CUKR A BÍLÁ MOUKA NENÍ KAMARÁD VAŠEHO ZDRAVÍ.
***********************************************************

  • Autor/ři obrázků: nena.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *




Panenky z Háčku

Pořiďte si vlastní ručně háčkovanou panenku.

TOPlist